Ouderschapsplan

WAT IS EEN OUDERSCHAPSPLAN?

Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen ouders waarin zij hun onderlinge afspraken met betrekking tot de kinderen vastleggen. Als u minderjarige kinderen hebt, is het bij een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap verplicht om een in te dienen bij de rechtbank. Voor samenlevers met kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan niet verplicht, maar vaak wel wenselijk.

 

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Wat er in een ouderschapsplan komt te staan, mag u in beginsel allemaal in onderling overleg afspreken. U kunt dit plan zo uitvoerig of zo kort mogelijk maken als u wilt.

 

Een paar onderwerpen zijn wettelijk verplicht:

  • Het gezag over de kinderen. Gebruikelijk is dat u na u uw echtscheiding samen het gezag over uw kinderen houdt.
  • De hoofdverblijfplaats van uw kinderen: bij wie staan de kinderen ingeschreven?
  • De zorg- en contactregeling. Dit gaat over de afspraken die u maakt over wie wanneer voor de kinderen zorgt;
  • De kosten van de kinderen;
  • De consultatie- en informatie over de kinderen: dit betreft de afspraken  over hoe u elkaar consulteert en informeert over de kinderen. Daarnaast dient u in het ouderschapsplan op te nemen hoe u de kinderen over de afspraken in het ouderschapsplan hebt geïnformeerd. Vaak wordt voor dit laatste een standaard zin opgenomen.

 

Link model ouderschapsplan

 

Uiteraard is een ouderschapsplan maatwerk, geen enkele situatie is gelijk. Mocht u vragen hebben over een ouderschapsplan, neem dan gerust contact met ons op.

 

• Klik hier voor het voorbeeld ouderschapsplan.

Waar kunnen wij u mee helpen?