Contact- en zorgregeling

Welke afspraken kunt u maken?

Als u gaat scheiden, maakt u met de andere ouder afspraken over hoe u de zorg gaat verdelen. U maakt afspraken over wanneer de kinderen bij wie zijn, over hoe u contact houdt met elkaar en hoe u contact houdt met de kinderen wanneer ze niet bij u verblijven. Ook spreekt u een verdeling van de vakanties en de feestdagen af.

 

De contact- en zorgregeling moet verplicht worden opgenomen in een ouderschapsplan. Er is geen standaard regeling. Zolang u het onderling eens bent, kunt u elke gewenste regeling treffen. Uiteraard staat het belang van de kinderen voorop. De praktijk moet uitwijzen welke regeling het beste bij uw kinderen en bij uw persoonlijke situatie(s) past.

 

De overeengekomen regeling kan steeds worden aangepast, bijvoorbeeld omdat de kinderen ouder worden en hun behoeften veranderen.

Burgerlijk-wetboek-specialisten-erfrecht-familierecht-advocaten-MK-advocaten-haarlem

Wat als u er samen niet uitkomt?

 

Als het u niet lukt om in onderling overleg tot afspraken te komen, dan kan de rechter een beslissing nemen over de zorg- en contactregeling. Het belang van de kinderen is altijd het uitgangspunt.

 

Kinderen vanaf twaalf jaar worden door de rechter naar hun mening gevraagd. Dat kan in een persoonlijk gesprek met de rechter of door middel van een brief. Een kind mag zelf kiezen of hij of zij dit wil. De ouder bij wie de kinderen staan ingeschreven, krijgt de oproep toegezonden. De rechter weegt de mening van het kind mee, maar een kind mag niet zelf kiezen waar hij of zij gaat wonen.

Wat is co-ouderschap?

 

Wij zien vaak dat mensen een co-ouderschapsregeling willen afspreken. Co-ouderschap is de afspraak tussen ouders om na hun scheiding de dagelijkse zorg voor de kinderen zoveel mogelijk gelijk te verdelen. Co-ouderschap is geen wettelijke term en het is geen wettelijk recht. Kinderen verblijven bijvoorbeeld vier dagen bij hun vader en drie dagen bij hun moeder of andersom.

 

Voor co-ouderschap is een goede communicatie tussen de ouders vereist. Wij kunnen u adviseren over de voors en tegens van een co-ouderschapsregeling voor uw situatie.

Waar kunnen wij u mee helpen?